Leerlingen De Bouwsteen in de rolstoel

12 juni 2017

In sporthal De Schenkel in 's-Gravendeel reden vorige week heel wat rolstoelen. Gelukkig geen mensen die vast aan hun rolstoel gekluisterd zaten, maar leerlingen uit groep 8 die zo konden ervaren hoe het is om een beperking te hebben en wèl vast te zitten in zo'n rolstoel.

 
 
 
 
Leerlingen van o.a. cbs De Bouwsteen en andere basisscholen uit 's-Gravendeel en Puttershoek deden mee aan het traditionele scholenproject georganiseerd door het Platform Gehandicapten de Zes Kernen van Binnenmaas i.s.m. Sportservice Zuid-Holland.
Gezien de regenachtige omstandigheden was er een hindernis parcours uitgezet in de sporthal  en werd er ook kennis gemaakt met rolstoel basketbal en zitvolleybal.
In een ander deel van de sporthal werd ganzenbord gespeeld: bij ieder nummer in het spel hoorde een praktische opdracht: bijvoorbeeld een parcours lopen met hindernissen, terwijl je niets kunt zien, een potje dammen terwijl je geen armen mag gebruiken, aardappels schillen met één arm, etc.
Het project werd besloten met een plenaire vragenronde aan alle begeleiders en coaches. Zij legden uit dat je soms met een beperking geboren wordt, maar dat je ook een beperking kunt oplopen na bv. een ongeval of een medische misser bij een operatie.
Ook werden er nog enkele films vertoond die de leerlingen duidelijk maakten dat je niet bij de pakken neer hoeft te zitten als je plots geconfronteerd wordt met een beperking: er zijn in het dagelijks leven heel veel aanpassingen mogelijk om toch van het leven te kunnen (blijven) genieten en ook op sportief vlak zijn er echt ontzettend veel aangepaste sporten mogelijk!
Al met al een hele boeiende dag die veel indruk maakte op de leerlingen.